Klimaatdromers
In het Klimaatdromers dossier onderzoeken we hoe klimaatobstructie plaatsvindt in Nederland en daarbuiten, oftewel alles dat klimaatbeleid tegen houdt of vertraagt: klimaatdesinformatie, lobbypraktijken, de draaideur tussen oliebedrijven en politiek of misleidende vormen van greenwashing. Met een kritische, maar ook oplossingsgerichte blik.
Draag bij aan dit en ander onderzoek van ons, via een eenmalige of maandelijkse donatie aan onze (ANBI) stichting.
Subdossiers
Clintel
Sinds 2019 kent Nederland een nieuwe klimaatwetenschap ontkennende organisatie: Clintel, een afkorting voor 'Climate Intelligence'. In dit dossier lees je meer over de ontstaansgeschiedenis van deze club, Clintel's relaties met radicaal-rechtse politieke partijen en de geldstromen achter Clintel en het internationaal netwerk waarin het zich begeeft.
Böttcher
De prominente Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher ontving in de jaren negentig meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals om twijfel te zaaien over klimaatverandering. Dat blijkt uit het nagelaten archief van de chemieprofessor, die in 2008 overleed. Momus (voorheen Platform Authentieke Journalistiek) ontdekte het archief in 2019 en publiceerde er over in diverse media.
Updates
We delen niet alleen het eindresultaat, maar ook tussentijdse updates over de voortgang van onze onderzoeksprojecten. Op die manier volg jij nog beter wat we doen en kun je bovendien actief meedenken over de richting van ons onderzoek.
Podcasts
Podcasts maken is een van onze nieuwe missies. Heb je er een geluisterd? Laat ons weten wat je ervan vond via dit formulier.
Publicaties
In de afgelopen jaren wijdde het bredere team van Momus (voorheen Platform Authentieke Journalistiek) meerdere artikelen aan het thema klimaat. Zie hieronder een overzicht van onze eerdere publicaties die verschenen in Follow The Money, De Volkskrant, Down To Earth Magazine, DeSmog, of elders.
❯ Uitgelicht
Notities
We delen ook een deel van de notities die we maken tijdens onze onderzoeksprojecten, zoals notities op basis van interviews, bestudeerde documenten of geraadpleegde literatuur. Op die manier volg jij nog beter wat we doen en kun je bovendien actief meedenken over de richting van ons onderzoek.