Woonproof

Van harde cijfers tot persoonlijke verhalen, geschiedenis en toekomst. In dit dossier duikt Momus in een van de grootste uitdagingen van deze tijd: Wat moet er gebeuren om betaalbaar en gezond wonen voor iedereen bereikbaar te maken? Hoe maken we Nederland weer woonproof?

Lees meer

Draag bij aan dit en ander onderzoek van ons, via een eenmalige of maandelijkse donatie aan onze (ANBI) stichting.

Transparante Journalistiek

Updates

We delen niet alleen het eindresultaat, maar ook tussentijdse updates over de voortgang van onze onderzoeksprojecten. Op die manier volg jij nog beter wat we doen en kun je bovendien actief meedenken over de richting van ons onderzoek.

Beeld: Peter Lipton

Podcasts

Podcasts maken is een van onze nieuwe missies. Heb je er een geluisterd? Laat ons weten wat je ervan vond via dit formulier.

Publicaties

Onze grootste bevindingen publiceren we ook in andere media. Zie hieronder onze publicaties in het Utrechtse blad De Nuk en het blad Huurpeil van de Woonbond.

Notities

We delen ook een deel van de notities die we maken tijdens onze onderzoeksprojecten, zoals notities op basis van interviews, bestudeerde documenten of geraadpleegde literatuur. Op die manier volg jij nog beter wat we doen en kun je bovendien actief meedenken over de richting van ons onderzoek.

Raadsbrief over ‘Goede Buren’-beleid

Verslag bezoek buurthuis (1 november 2024)

Subdossiers

Van wie is de wijk?

Wat als het Rijk en de gemeente je wijk willen verbeteren omdat het als ‘probleemwijk’ is bestempeld? Wie of wat is het ‘probleem’ en voor wie wordt het ‘beter’? Wat hebben wijkbewoners daar zelf over te zeggen? Deze vragen staan centraal in ons onderzoek naar de ingrijpende veranderingen in de Utrechtse wijk Overvecht.

Open dit dossier

Goede buren

Woningcorporaties, in onder andere de regio Utrecht, zetten het zogenoemde ‘toewijzen op motivatie’ in om de leefbaarheid in bepaalde wijken en wooncomplexen te vergroten. Het doel: wijken creëren met een mix van wat zij 'krachtige en minder krachtige bewoners' noemen. We onderzoeken wat dit ‘goede buur’ principe inhoudt, waar(voor) het wordt toegepast en wat het effect is.

Open dit dossier