NOTITIE
Dossier: Van wie is de wijk?
We delen ook een deel van de notities die we maken tijdens onze onderzoeksprojecten, zoals notities op basis van interviews, bestudeerde documenten of geraadpleegde literatuur. Op die manier volg jij nog beter wat we doen en kun je bovendien actief meedenken over de richting van ons onderzoek.
Verslag bezoek buurthuis (1 november 2024)
❚ In het kort:
Verslag van een bezoek aan buurthuis Burezina in Overvecht-Zuid, Utrecht. De buurtbewoners schetsen een radicaal ander beeld van Overvecht dan het rijk: een veilige haven waar mensen met sociaal-maatschappelijke problemen worden opgevangen door de wijk, versus een plek waar problemen zich opstapelen.
❚ Datum van notitie:
1 november 2024
❚ Dossiers:
Van wie is de wijk?: een onderzoek naar de ingrijpende veranderingen in de Utrechtse wijk Overvecht.
❚ Auteur:
Merel de Buck
❚ Bron:
Eigen notities en opnames gemaakt tijdens bezoek
❚ Notitie
De context: Ik bracht een bezoek aan Burezina, een zelfbeheerd buurthuis in Overvecht-Zuid. Deze wijk ontvangt financiële steun vanuit het Programma Leefbaarheid en Veiligheid dankzij de ‘opstapeling van problemen’, aldus het rijk. Ik ging in gesprek met de tuingroep die op het punt stond de buurttuin winterklaar te maken.
Vraag aan buurtbewoners: ‘Vorige week [eind oktober, red.] was er een debat in de Tweede Kamer waarbij de nieuwe minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, het had over een wijk als Overvecht, als een plek waar alle ellende samenkomt. Wat is jullie reactie?’
Bekijk hier een fragment van minister Mona Keijzer tijdens het Tweede Kamer debat op 24 oktober 2024:
Of lees de volledige quote hier:
Buurtbewoner: ‘Al die bezuinigingen op de ouderenzorg, op psychiatrie, dat soort dingen. Ja, dat vangen wij hier op.’
Beluister het fragment:
Of lees de volledige quote hier:
Buurtbewoner: ‘Ik zou zeggen tegen Mona Keijzer, wees blij, wees blij dat ze [mensen die kwetsbaar zijn] hier een plek krijgen.’
Merel: ‘Dat ze een plek hebben waar ze goed kunnen wonen en waar ze worden opgevangen door de buurt.’
Buurtbewoner: ‘Kijk maar naar de asielzoekers in 2016. Dat was een gigantische rel. […] toen was er heel veel ophef over dat hier een asielzoekerscentrum zou komen. Nou, we gaan het in de fik steken, weet ik veel wat, je kan het allemaal terugvinden, al die filmpjes. En uiteindelijk is dat centrum er gekomen en het is hartstikke goed gegaan. En zelfs de meest fanatieke tegenstanders, die vonden het jammer dat ze weggingen.’
Beluister het fragment:
De buurtbewoners schetsen een radicaal ander beeld van Overvecht dan het rijk: een veilige haven waar mensen met sociaal-maatschappelijke problemen worden opgevangen door de wijk, versus een plek waar problemen zich opstapelen.
❚ Vervolg:
Hoe is dit verschil te verklaren en wat betekent het voor de effectiviteit van het huidige (en toekomstig) overheidsbeleid voor deze wijken?
En, hoe kan het dat de meest fanatieke tegenstanders van een nieuw asielzoekerscentrum in Overvecht het uiteindelijk jammer vonden dat het centrum moest vertrekken?